Nyheter
Brinks gurka på nätet

Kolla in vårt sortiment under flikarna Produkter och ExpoVit gurka - en östgöta primör

I Östergötland äter man av tradition vit saltgurka. Brinks vita färsksaltade gurka är en östgötsk kulinarisk delikatess och den produkt i vårt sortiment som vi är mest kända för och stolta över. Vi får flertalet frågor om den vita gurkan. Många tror att gurkan är skalad och att vi har blekt den, men det har vi inte. Så här är det....Tips
Drinktilltugg

Hoppa över chipsen och skär upp färskgurka i stavar. Perfekt som tilltugg till en kall öl.


vitgurka2
Lilla delikatessen heter gurksorten som vi använder oss av när vi tillverkar Vit färsksaltad gurka. En gammal traditionell sort med djupa traditioner här i Östergötland. Ursprunget till den vita gurkan är okänt men på Tuna gård i Rystad socken nordost om Linköping odlades redan på 1890-talet en typ av druvgurka som var annorlunda. Den var slät, knubbig och vit. Druvgurkan ansågs vida överträffa västeråsgurkan i kvalitet, på grund av att den senare var både knottrig och dessutom skör i skalet. Lilla delikatessen är unik genom dess speciella vit/ljusgröna lyster, knapriga konsistens och smakrikhet. Gurkorna odlas i växthus bara här i Östergötland. Utöver vår egen växthusodling köper vi in gurkor från våra lokala odlare; Wibrant Trädgård och Kungsträdgårdens Handelsträdgård. Fröna sås i Januari och i Mars månad kan vi börja skörda. För att det ska bli några gurkor måste gurkblommorna befruktas och det sköter våra bin om.
vitgurka3
Plantan växer kraftfullt och skotten måste beskäras en gång per vecka. Gurkorna plockas varje dag för att hålla rätt storlek. Allt arbete sker för hand. Vi använder biologiskt växtskydd för att klara av skadedjur. I Oktober månad tar vanligtvis slut. För att kunna så nya gurkor nästkommande säsong, måste vi spara egna frön fram till Januari när det är dags igen. Gurkans färg, konsistens och arom skapar tillsammans med krondill och vår yrkestradition, en riktig klassiker. Tveklöst den absoluta favoriten i lunchrummet på gurkfabriken!!!!